A porckopás egy nagyon kellemetlen, fájdalmakkal, mozgáskorlátozottsággal járó komoly betegség. Kezelésére több lehetőség van, nyilván a természetes hatóanyagok az előnyösebbek, a szintetikus alapanyagú gyógyszerekkel szemben. A kollagén, a kurkuma és a C vitamin jótékony hatásai közismertek, nézzük, hogyan használhatnak ebben a megbetegedésben.

A kollagén egy fontos fehérje, mely építi a sejtek közötti teret, porcszöveteket, ezzel biztosítja a csontok rugalmasságát és támogatja szervezetünk funkcióit, nagy szükségünk van rá. Bizonyos környezeti hatásokra, a helytelen életmód miatt, vagy csak az életkor előrehaladtával mennyisége csökken, amit kötőszöveteink meglazulásából is észrevehetünk.

A kurkuma egy élénksárga fűszer és -gyógynövény, hatóanyaga a kurkumin. Ízületi problémákra kifejezetten jótékony hatású gyulladáscsökkentő. Oldja az ízületi merevséget, ödémát, javítja a fizikai terhelhetőséget.

A C-vitamin antioxidáns hatása miatt az ízületi problémákkal könnyedén felveszi a harcot. Amikor az ízületekben sikeresen megszüntetjük a gyulladást, az ízületi kopást is lelassíthatjuk. Emellett a C-vitamin hozzájárul a szervezetbe kerülő kollagén beépüléséhez.

Láthatjuk, mennyi természetes hatóanyag közül válogathatunk, miért is szednénk gyógyszereket? Ráadásul, már akad olyan porcerősítő készítmény, ami tartalmazza mindhárom jótékony hatású anyagot. Például az Artroflex, Artroflex Plus speciális, II-es típusú kollagén peptid, kurkumin és C-vitamin tartalma miatt hatékonyan kezeli az ízületek és a porcok szerkezetét, csökkenti az artrózist és megelőzi a porckopásos megbetegedést. Életminőség javulást hozhat mindennapjainkba, hiszen visszaadja a mozgás szabadságát, lehetővé teszi a hosszabb kirándulásokat, illetve visszahozhatja életünkbe a sportot. A fájdalommentes, rugalmas ízületek hosszú ideig tartósan megmaradnak, folyamatos szedése mellett állandósulhat ez a tünetmentes helyzet.

Mire kell figyelni a porcerősítő készítmények válogatása közben?

A porcerősítők összetételükben mások és mások, de nyilván hasonló hatóanyagokat tartalmaznak. Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, amikor a porckopás kezelésére vásároljuk:

  • A glükozamin/kondritin szulfát alapú táplálékkiegészítők valójában nem erősítik a porcot, hatásuk nagyon csekély, inkább hatástalanok. Mellékhatásaik viszont lehetnek, használatuk ezért nem ajánlott.
  • Az MSM inkább fájdalomcsillapító, érdemi javulást hozni nem fog.
  • A hialuron sav szájon át szedve nem tudja regenerálni a porcot.
  • A termékben található kollagén mennyiségére figyeljünk még, ez nagyon fontos, mert az alacsony kollagén tartalmú termék igazából nem sokat ér.

Vásároljunk hát okosan és hagyatkozzunk a már igazolt biologiai folyamatok kutatási eredményeire, így biztosan nem nyúlunk mellé és nem adunk ki feleslegesen pénzt. Viszont, a jó választás megtérül és könnyebbé, boldogabbá teheti életünk.