A közhiedelemmel ellentétben, a diétás italok és az egyéb, mesterséges édesítőszerekkel készült élelmiszerek és italok fogyasztása mint például az aszpartám nem egészséges, és nem idéz elő semmiféle fogyást.

Egy mérföldkőnek számító új texasi tanulmány megállapította, hogy a diétás italok nem segítenek a fogyásban, sőt valójában súlygyarapodást és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.

Kutatók a University of Texas Health Science Center-ben (UTHSC) San Antonióban 10 évnyi adatot gyűjtöttek össze 474 résztvevőtől egy nagyobb, longitudinális tanulmányban. Akik két vagy több diétás italt fogyasztottak el naponta, derékméretük megdöbbentő hatszor nagyobb lett, mint azoké, akik nem fogyasztottak diétás italt.

“Ez és más egyéb prospektív vizsgálatok arra utalnak, hogy a diétás italok és a mesterséges édesítőszerek használata egészséges alternatívákként nem állják meg helyüket”, mondta Helen P. Hazuda, a tanulmány kutatója és a UTHSC School of Medicine tanára. ”Fogyasztásuk lehet, hogy kalória, de nem következménymentes.”

Az American Diabetes Association (ADA) éves gyűlésén eloszlatták azt a hamis elképzelést, hogy a diétás italok fogyasztása súlyvesztéshez vezet. Fogyasztásuk ténylegesen 70 százalékos derékbőség növekedést okoz azokhoz képest, akik nem isszák őket, egyértelmű, hogy már a nevében lévő “diétás” szó önmagában is félrevezető.

Egy ehhez kapcsolódó tanulmányban, a kutatók azt is megállapították, hogy az aszpartám a diétás ételekben és italokban egy általánosan használt kémiai édesítőszer, amely tulajdonképp növeli a vércukorszintet ahelyett, hogy csökkentené azt. Egereken végzett tesztek azt mutatták, hogy amelyik egércsoport olyan egéreledelt kapott amelyben hozzáadott aszpartám volt, vércukorszintjük megemelkedett, összehasonlítva azon egerekkel akik csupán aszpartám nélküli egéreledelt fogyasztottak.

“Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az aszpartám expozíció esetlegesen közvetlenül hozzájárulhat a megnövekedett vércukorszinthez és ezáltal hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához “, mondta Gabriel Fernandes, a UTHSC kutatója, tanulmányi és a reumatológia és klinikai immunológia professzora.

A 2008-ben megjelent tanulmány a Behavioral Neuroscience folyóiratban hasonló eredményre jutott amikor a szacharin és a cukor hatásait hasonlitotta össze.

Azok a patkányok, amelyeket szacharinnal etettek, többet híztak mint az ekvivalens mennyiségű cukorral táplált társaik.

“Van valami ezekben a mesterséges édesítőszerekben, ami megváltoztatja anyagcserénk limitjét, az agy kémiáját, “mondta Dr. Marie Savard, az ABC News híreit is szolgáltató orvos. ”Az igazság az, hogy oly sokféle ételbe teszünk mesterséges édesítőszereket: a vízbe, a joghurtba stb. Át kell gondolnunk, mit tesznek velünk ezek a mesterséges adalékanyagok. “

A US Food and Drug Administration ( az Amerikai Élelem és Gyógyszerellenőrző Hivatal) által rögzített mellékhatásokról szóló felhasználói panaszáradata több évtizedre visszamenőleg azt mutatja, hogy a mesterséges édesítőszerek felelősek az agyi neuronok elpusztulásáért, ami viszont számos krónikus betegséget eredményez.

Ezek közé tartoznak a krónikus fejfájás, görcsök, agyvérzés, érrendszeri betegségek, szívbetegség, koraszülés, demencia és egyéb agyi rendellenességek, valamint a rák.

Tehát ahelyett, hogy mesterségesen édesített italokat és élelmiszereket részesítenek fogyókúrájuk reményében, inkább fogyasszanak kevesebbet a feldolgozott és finomított cukrokból és az egyszerű szénhidrátokból.

Új étkezési szokásai tartalmazzanak tiszta, teljes élelmiszereket, amelyek tápanyagát a test képes teljes mértékben asszimilálni.

Nem minden cukor káros az egészségre. A gyümölcsökben természetesen megtalálható gyümölcscukor-, valamint a feldolgozatlan nyers cukor a cukornádból, a kókusztejben lévő cukor például hasznosak a szervezet számára.

A kókusz cukor, például, nagyon alacsony glikémiás index-el rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, persze mértékkel. E mellett még B-vitaminokban és más tápanyagokban is gazdag.

A stevia kivonat, amely a stevia növény leveléből származik, egy másik nagyszerű és természetes lehetőség. Meg kell győződnünk viszont arról, hogy tiszta és adalékanyagoktól mentes kivonatot veszünk.

Ennek oka az, hogy 2011-ben engedélyezték a stevia kivonatok behozatalát az EU-ba. Ezek a kereskedelemben eladott stevia csomagok, amelyek neve (és gyártója) a Purevia (PepsiCo) és Truvia (Cargill / Coca-Cola), a stevia egy módosított változatát, valamint egyéb adalékanyagokat is tartalmaznak. Vásárlásuk kerülendő. Jó megoldásnak ígérkezik magának a stevia növénynek a levelét belekeverni hideg vagy meleg italunkba. Pár perc elteltével élvezhetjük annak természetes édes ízét.