A takarítás időigényes, fáradságos, időnként visszatérő nehézségekkel járó fizikai feladat, ami a munkahely, gyermeknevelés, egyéb otthoni teendők mellett hárul a háziasszonyokra. Szerencsés esetben akad családi segítség is, de leggyakrabban az oroszlánrészét mégis ők viszik el.

Elgondolkodtunk –e már azon, mit nyerhetünk azzal, ha lekerül a takarítás terhe a vállunkról?

A lelki egészség az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza, testi egészségünket, családi kapcsolataink minőségét, munkabírásunkat, tehát a legfontosabb területeken megnyilvánuló egészségünket, boldogságunkat. A túlzott teher pszichés terhe állandó stressz, ami rossz hatással van lelkiállapotunkra.

Akár magunk végezzük a munkát, akár egy takarító cégtől várjuk a megoldást, nem árt ismernünk a korrekt takarítás lépéseit.

Fontos, hogy a munkálatokkal fentről lefelé haladjunk és a takarítás elején távolítsuk el a függönyöket, szőnyegeket, lakástextíliákat a helyiségekből, illetve tisztítsuk meg, mossuk ki őket. Érdemes a növényeket is eltávolítani, sőt egy pormentesítő fürdőbe is részesíthetjük őket.
Következhet a portalanítás, amit először porcicával a falon, karnisokon, fűtéscsöveken, majd a bútorok tetején végezzünk el. Mielőtt kitakarítanánk a szekrénybelsőket, érdemes elhúzni a faltól a bútorokat és kiporszívóznunk mögöttük. Ha már kirámoljuk a szekrények tartalmát, rakjunk benne egy kis rendet és csak azt tegyük vissza, ami nem felesleges számunkra. A könyvespolcról leszedett könyveket, a szabad levegőn kell portalanítani, mert nagyon sok port képesek magukba rejteni. A konyhában gondolnunk kell az elektromos berendezések megtisztítására is, kívül, belül egyaránt. Következhet a porszívózás, de előtte cseréljünk porzsákot és közben lehetőleg szellőztessünk is. Porszívózás után újra portörlő rongyot kell a kezünkbe venni és eltávolítani a maradék belső felületről is a port. Itt sor kerül a lámpákra, monitorokra, üvegfelületekre, ajtókra, radiátorokra, a fürdőszobában a csempére és a szaniterekre. Az ablakpucolás végeztével felmoshatunk és visszatehetjük eredeti helyükre a takarítás elején kiköltöztetett textíliákat.

A megfelelő lépések elvégzésével otthonunk garantáltan tiszta és friss lesz, ezáltal rájövünk, hogy érdemes rendszeresen takarítani, vagy ha nem fér bele az időnkbe, akkor egy takarító céget megbízni ezzel.

Egyes cégek bio takarítást is vállalnak, mert sajnos egyre többen allergiásak a kemikáliákra, vagy csak fontosnak tartják környezetük védelmét. Már lakásunkban is kérhetjük az ózonos légtisztítás technológiáját és a szagtalanítást is.