A 15. és 17. századi hajósok hosszú és fárasztó óceáni utazásokra vállalkoztak és nem is tudták, hogy valaha fognak-e újra szárazföldet látni. Tomboló viharok jöttek velük szembe, szellemileg és fizikailag is kimerítve őket, és gyakran végül hajótörést is szenvedtek, vagy megrekedtek egy szigeten. Ugyanakkor ezekre a tengerészekre a C-vitamin-hiány néven ismert skorbut is hatással volt. A skorbut sorvadó ínyt, fájdalommal teli testet, és vörös foltokat eredményezett.

Nem volt hiány a javasolt gyógymódban sem, de mindegyik sikertelennek bizonyult és egyre több matróz veszítette életét. Rengeteg elvesztegetett idő után megállapították, hogy a citrusfélék ezeken a hosszú utakon a tengerészeket egészségesen tartják.

A skorbut a 18. század végén eltűnt, de meglepő módon még mindig felüti fejét rosszul táplálkozó tinédzsereknél, olyan idősebb embereknél akiknél a C-vitamin felszívódási mechanizmusa korlátozott, illetve alkoholistáknál.

Testünk nem képes a C-vitamin előállítására, így külső forrásoktól függünk. Az egyetlen módja annak, hogy ezt a csúnya betegséget sakkban tartsuk az az, hogy elég C-vitaminban gazdag élelmiszert veszünk magunkhoz, vagy étrendkiegészítést alkalmazunk.

Neurológiai Stressz

Egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet a Vanderbilt University Medical Center végzett, megállapította, hogy azok az egerek, amelyeket megfosztottak azon képességüktől, hogy C-vitamint állítsanak elő, érdekes viselkedési mintákat produkáltak. Viselkedésük depresszív és szubmisszív lett, ezen kivül az egerekre a vércukorszint és az oxidatív stressz okozta neurológiai károsodás lett jellemző.

Az alacsony C-vitamin szint egyéb jelei:

A szervezet több figyelmeztető jelet is ad, amennyiben a C-vitamin-hiány veszélyes szintet ér el. Ezekre a jelekre való odafigyeléssel életet lehet menteni.

  • Fogínyvérzés, fogínygyulladás vagy laza fogak. A C-vitamin szükséges a kollagén termelődéséhez, amely a szöveteket épiti.
  • Energiahiány és/vagy depresszió. Szélsőséges fáradtság és súlyvesztés. Gyakori a depresszió.
  • Hangulatingadozások. Ingerlékenység és gyors hangulatváltozások súlyos hiányra utalhatnak.
  • Krónikus ízületi fájdalom. Komoly esetekben vérzéshez vezethet az ízületekben, ami állandó fájdalmakat okozhat.
  • Gyenge immunrendszer. Azon emberek szervezetéből, akikről úgy tűnik, hogy mindig betegek, hiányzik az immunerősítő C-vitamin.
  • Lassú sebgyógyulás és véraláfutások. Elégtelen C-vitamin bevitelnél véraláfutás jelentkezik a test bármely pontján, a sebgyógyulás pedig nagyon hosszú időt vesz igénybe.