Gázbojler vagy villanybojler a legjobb választás? Az örök dilemma, mely újra és újra előkerül. A kérdésre egyszerű a válasz, hogyha az adottságok meghatározottak. Amennyiben a gázbevezetés megoldott, akkor nyilvánvaló, hogy a gázbojler az evidens döntés. Viszont a többi számtalan variáció mindegyikére egyetlen felelet létezik, ez pedig kétségtelenül a villanybojler.

Kéménytől, engedélyektől mentesen, csak egyszerűen!

A villanybojler üzemeltetéséhez semmi másra nincsen szükség, mint elektromos áramra, ami vélhetően a háztartások alapvető “kelléke”. Sem kémény kiépíttetésével, valamint rendszeres sepréssel, sem engedélyek beszerzésével nem kell törődnie. Lévén a működéshez egyik sem feltétel.

Persze a megfelelő nagyságú hely, és az ideális tartályméret kiválasztása két olyan sarkalatos pont, melyek meghatározóak a végeredmény milyenségének szempontjából.

Mi van akkor, ha fürdőszobája hiányt szenved szabad falfelületből?

Az extremitás nem ritka jelenség a villanybojler felszerelés tekintetében. A készülék ugyanis nem csak a fürdőszobában kaphat helyet. Kifejezetten sokan küzdenek a hely szűke nevű, kényelmetlen problémával. S ez nem olyasvalami, ami pillanatok alatt orvosolható.

A bojler, azonban beszerelhető a gardrób szekrénybe, vagy feltelepíthető a padlásra. A megoldások tárházának az ajtaja, ha nem is a végtelenbe, de a kreatív lehetőségek dimenziójába mindenképpen betekintést enged.

Tehát, ha támad a helyhiány, akkor pánikra semmi ok!

A gázbojler vagy a villanybojler a bonyolultabb konstrukció?

A villanyos variáció számottevően egyszerűbb felépítésű, mint a gázbojler. Ráadásul ennek megfelelően a javítása is könnyebben kivitelezhető.

A gázkazánok karbantartása nem tartozik a pikkpakk letudható feladatok közé. Ehhez hozzájárulnak az egyéb tényezők is, mint például a kémény tisztíttatása, a rendszer átsavaztatása (vízkövesedés esetén) stb.

Szóval erre a kérdésre is egyértelmű a válasz: a villanybojler a nem pejoratívan vett egyszerűbb választás.

Milyen bojlert vegyek a bekerülési költségek fényében?

A villanybojler nemcsak a beszerzés szempontjából gazdaságos döntés. Ha optimálisan választotta meg a tartályméretet, akkor az üzemelése során is rengeteg pénzt takaríthat meg.

A piacon széles spektrumot bejáró palettát fedezhet fel. A manuális hőfokszabályozós modellek a belépő szinten helyezkednek el, de a csúcs a termosztáttal felszerelt variációknál kereshető. Vagyis pénztárcájára szabhatja vásárlását.

Egy jótanács a végére: a tartályméret a vízfogyasztás ismeretében állapítható meg, precízen. Nem érdemes ezt a lépést kihagyni, mivel a testre, helyzetre szabott konstrukció válhat egyedül megtérülő beruházássá.