Minden anyuka életében elérkezik az a pont, mikor el kell válnia kicsit a gyermekétől, vagy azért, mert vissza kell mennie dolgozni, vagy mert a kicsinek van szüksége a többi gyerek társaságára. Ebben a szituációban a legfontosabb, hogy körültekintően válasszunk a lehetőségeink közül, olyan helyet, ahol a kicsi és mi is jól érezzük magunkat. Erre lehet alternatíva a családi bölcsőde.

De mi is az a családi bölcsőde, és miben tér el az állami bölcsitől?

A családi bölcsődék egyik legnagyobb előnye, az állami bölcsikkel szemben a kisebb gyermeklétszám, a rugalmasság és a gyermekek igényeinek megfelelő nevelési forma. Ezek a bölcsődék, általában 5 vagy 7 gyereket fogadnak, akikkel 2 nevelő foglalkozik egész nap. Ez lehetővé teszi, hogy odafigyeljenek a gyerekek egyéni szükségleteire, és ahogyan a neve is mutatja, segít a családias hangulat megtartásában.

Mi alapján válasszunk bölcsődét?

Mostanában egyre több családi bölcsi nyitja meg kapuit, ezért még akkor sem végeztünk, ha eldöntöttük, hogy családi bölcsődét választunk. Az alapellátás, az, hogy milyen napirend szerint töltik a gyerekek a napjaikat, általában hasonló, ám bizonyos helyeken lehetőség van nyelvi csoportba íratni a kicsiket, ahol az egyik vagy mindkét nevelő angolul vagy más idegen nyelven beszél a gyerekekhez, akik ebben az életkorban a legfogékonyabbak a nyelvek elsajátítására, vagy akár baba úszásra vagy zenés foglalkozásra, amelyek remek hatással vannak a gyerekek fejlődésére.

Rugalmasság

A családi bölcsődék a kis gyermek létszám miatt gyakran rugalmasabb nyitva tartással működnek, mint az állami társaik, ám nem csak ebben alkalmazkodóbbak. Amennyiben gyermekünknek ételintoleranciája van, számunkra elsődleges, hogy a kicsi az orvos által megszabott diétát kövesse. A családi bölcsődékben sokkal nagyobb eséllyel kérhetünk a gyermekünk számára megfelelő étrendet, ám érdemes erről még a beiratkozás előtt érdeklődnünk. A családi bölcsikben a beszoktatás is más ütemben zajlik, több idő jut egy gyerekre, arra, hogy a kicsik megszokják a gondozónőket, az új környezetet, a játékokat, a bölcsődei napirendet és fokozatosan szokhatják meg, milyen is a bölcsőde.

A piszkos anyagiak – Mennyibe kerül a családi bölcsöde?

Habár eddig nem említettük, fontos megjegyezni, hogy a családi bölcsődéért az államival ellentétben fizetnünk kell, ennek mértéke természetesen függ attól melyik városban szeretnénk bölcsödébe járatni gyermekünket, de még az sem mindegy, hogy Budapesten belül melyik kerületet részesítjük előnyben. A választásnál mérlegelnünk kell, hogy gyermekünk mit kap, milyen lehetőségeket kap az általunk fizetett összegért. Júliustól van lehetőség az anyukáknak állami támogatást kapni a magán- vagy alapítványi bölcsődék igénybevételéhez.

 

Ha többet szeretnél megtudni a családi bölcsődékről, ha érdekel milyen plusz programokat kínálhat egy ilyen hely a gyermekednek, vagy éppen pont most keresel családi bölcsit látogass el 2019.11. 22 és 2019.11.24. között a Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő Baba-Mama Expo-ra és keresd a Jó Pont Családi Bölcsőde vagy a Család Barát Ország standját.