Azt hiszed valaki másról van szó? Arra gondolsz, hogy tele a hasad, te biztos nem éhezel?

Csakhogy az éhezésnek kétféle módja van. Az egyik a mennyiségi éhezés, amikor konkrétan korog a gyomrod, mert nincs mivel megtölteni. A másik fajta a minőségi éhezés, amikor látszólag jól tartod magad és hírből sem ismered az éhség fogalmát, de mégis rengeteg minden hiányzik az egészséges szinthez az általad elfogyasztott ételből. Ez a második fajta éhezés sokkal sunyibb módon hat ránk. Erről fogok most írni…

Hallod a jelmondatot: „Tégy az éhezés ellen!” és már nyitod is a pénztárcádat, hogy befizess egy újabb zacskó kekszre az Afrikai éhezőknek. Szép és nemes cselekedet, de miért nem teszel inkább a saját éhezésed ellen? Erre is vonatkozik a régi mondás, hogy mindenki előbb a saját portáján tegyen rendet, mielőtt máséval foglalkozni kezd.

Régóta foglalkozok egészségügyi állapotfelméréssel és még soha senki nem jött hozzám, akinél elsőre nem találtam a műszeres mérés során többféle vitamin és ásványi anyag hiányt. Fontos kihangsúlyoznom, hogy itt nem a „vitamin guruk” által javasolt értékekhez képesti hiányról van szó, hanem a hivatalos orvostudomány által elfogadott RDA (ajánlott napi bevitel) mennyiség vonatkozásában lévő hiányról. Ez pedig az a minimum érték, aminél kevesebbet fogyasztva hosszabb-rövidebb távon mindenképpen fellép az adott vitaminhoz kapcsolódó hiánybetegség.

Értitek?

Soha, senkivel nem találkoztam még a praxisom során, aki minden szükséges vitaminból és ásványi anyagból folyamatosan legalább annyit fogyasztott volna, amennyi a szükséges minimum! Jó azt is tudnod, hogy nem afrikai éhezők között dolgozom, hanem a hazai közép és felső osztállyal.

Tudod mi az, ami még vicces ebben? A túlnyomó többségük szed (rendszeresen vagy kúraszerűen) valamilyen táplálék kiegészítő készítményt és ennek ellenére nem érik el egy vagy több dologból a minimum szinteket. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy a tapasztalataim alapján hány „működőképes” multivitamin készítmény van a piacon. Ez itt nem a reklám helye, ezért nem írom le a konkrét márkákat, de privátban szívesen elmondom.

Nem vagyok orvos, nem vagyok vegyész vagy biokémikus ezért amit most mondok, az nem tényszerű, megalapozott álláspont vagy kutatási eredmény. Ez pusztán a saját magánvéleményem, aminek a kialakításában csak a mérésekre és a józan paraszti eszemre támaszkodhattam. Ahogy én most látom: Valami nagyon bűzlik ezen a területen! Valahogy nincs összhangban, amit a világról „tanítanak” nekünk és amit  a világról tapasztalok…

Nincs összhangban az, hogy elvileg minden adott (technológia, tudás, szándék), hogy mindannyian egészségesek legyünk egész hosszú életünk során azzal, hogy csak nagyítóval lehet teljesen egészséges embert találni. Az elmúlt 80-100 évben nem növekedett számottevően sem az átlagéletkor sem az életminőség. Mi hiányozhat? A technológia és a tudás egészen biztosan megvan. Egyedül a valódi szándék területén lehet hiány! Kinek állhat érdekében, hogy betegen (vagy a betegség határán egyensúlyozva), nem optimális körülmények között, kiszolgáltatottan „éljünk”?

Ki az, aki ebből profitál??? Kinek és miért éri meg embertársait ilyen körülmények között tartania? Ki az, akiben még megbízhatsz?

Természetes állapotában az emberi immunrendszer hatalmas fölényben van minden „kórokozóval” szemben. Azoknak gyakorlatilag semmi esélyük nincs elszaporodni és ezáltal kárt, betegséget okozni. Közismert tény, hogy a fertőző betegségek csak azokat fenyegetik, akiknek az immunrendszere nagymértékben legyengült. Ennek ellenére az emberek mégsem az immunrendszer erősítésére helyezik a hangsúlyt, hanem a „bacilusok” irtására. Én ugyan még senkiről nem hallottam, akire a WC pereme alatt lakó bacik csapatostól rátámadtak volna, de azért irtsuk ki őket! Ugyanazok az emberek akik vidáman lubickolnak a baktériumoktól hemzsegő Balatonban (és semmi bajuk nincs tőle), mániákus vegyi háborúba és irtóhadjáratba kezdenek minden hétvégén a fürdőkádjuk hadszínterén. :(

Nem lenne sokkal logikusabb az immunrendszerünket erősíteni, hogy a bacilusok „lepattanjanak” róla, mint a kóbor nomád törzsek a Kínai Nagy Falról?

Nem kéne hozzá mást tenni, mint megszüntetni a sejtszintű éhezésünk. Nagyságrendileg abból a pénzből, amit környezetkárosító és felesleges vegyszerekre költünk havonta, abból meg lehetne vásárolni valamilyen jól összeállított multivitamin készítményt. Nemcsak az ökológiai lábnyomunkat csökkentjük ezáltal, hanem a saját egészségi állapotunkat is rendbe raknánk.

Itt nem pusztán arról van szó, hogy mennyire vagy egészséges, vagy hogy mennyi ideig fogsz élni (betegségektől mentesen). Ezek is alapvető kérdések, de a minőségi éhezés révén még valami fontosat elveszítesz a mindennapjaidból…

Elsőre lehet, hogy nagyon durván fog hangzani, de kérlek járj utána és a saját személyes tapasztalataid révén győződj meg állításaim igaz voltáról. Ebben ne higgy senki másnak magadon kívül! Én csak megmutatok pár összefüggést, de meggyőződést szerezned neked magadnak kell.

Ennek a dolognak a spirituális vonzatáról a „Miért nem vagyunk (fél)istenek?” című következő cikkemben fogok írni. Most csak a fizikai szintű megnyilvánulásról lesz szó…

Az életet csak annak arányában tudjuk élvezni, amennyi (élet)energiánk van. Az életenergiánk szintje pedig pár nagyon egyszerű dologtól függ. Levegő, víz, táplálék, pihenés. Levegőből (egyenlőre még ingyen (vö: carbon credit)) bárki annyit vesz magához amennyit csak akar. A 6-8 óra pihenés általában mindenkinek megvan napi szinten. A fejlett világban az ivóvíz is szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre elhanyagolható áron.

Ebből nagyon könnyen kitalálható, hogyha fáradékony, beteges, energiaszegény valaki, akkor csak a táplálékkal lehet valami „gond”. Látszólag a mennyisége is rendben van, hiszen naponta többször is étkezünk. Ezután már csak a minőségre gyanakodhatunk…

Az étel minősége pedig a beltartalmi értékeitől függ. Nagy hiba pusztán esztétikai szempontok alapján dönteni valaminek a minőségéről, még akkor is, ha az egész fogyasztói társadalom ezt próbálja belénk verni. A 80-as évek végétől egyre több olyan kutatás lát napvilágot, hogy az ételeink beltartalmi minősége csak töredéke az 50-60 évvel ezelőttinek. Tehát 10-20-szor annyit kéne elfogyasztani, hogy ugyanannyi vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet egyél meg, mint a nagyszüleid gyerekkorukban. Ennyit lehetetlen megenni. Ezért kéne még a legválogatottabb étrend mellett is táplálékkiegészítőket szednie mindenkinek.

Visszatérve az életminőségre: Ha mindenből a megfelelő mennyiséget juttatsz a szervezetedbe, akkor csodát fogsz tapasztalni. Nem leszel beteges, energiahiányos és a várható élettartamod növelése érdekében is sokat tettél. Ezenkívül az életed is színesebb lesz.

Nem képletesen, hanem szó szerint. Javul a látásod, színérzékelésed, hallásod, szaglásod, ízérzékelésed, tapintásod, koncentráló képességed, gondolkodási gyorsaságod, reakcióidőd, idegrendszeri kiegyensúlyozottságod és még rengeteg minden. Olyan érzésed lesz, mint valamelyik mozifilmben, amikor a szürkeárnyalatos (fekete-fehér) világban hirtelen megjelennek a színek. Érdemes kipróbálnod ezt a csodát!