Mi az amit minden nőnek el kell viselnie a változó korig? Kitaláltátok, a menstruációs ciklus. Átlagban egy nő havonta egyszer, körülbelül 5 napig, körülbelül 40 éven át az életéből menstruál! Ez idő alatt, különböző termékeket kell használnunk, hogy tiszták és frissek maradjunk. Van ebben egy óriási üzlet is, ami megkérdőjelezteti velem az iparág legitimitását. A tampon és betét ipar tömegtermékeket, kedvező áron készült fehérített műselymet és műanyagot tartalmazó termékeket árusít. Miért van az, hogy nem látunk hirdetéseket a sokkal biztonságosabb alternatívákról, mint a pamut termékekről, újrahasznosítható mosható betétekről és menstruációs csészékről? Ezek az alternatívák sokkal gazdaságosabbak, és körülbelül százezerszer biztonságosabbak a környezet számára. Egészen néhány hónappal ezelőttig nem is tudtam, hogy vannak olyan alternatív termékek, amelyek helyettesíthetik ezeket az általánosan elfogadott menstruációs termékeket.

Szinte minden egészségügyi betét és tampon fehérített műselyemből, pamutból és műanyagokból áll. Mennyire biztonságos ez a sok idegen anyag a hüvelyben? Nem is beszélve e termékek azon tulajdonságáról, hogy rostokat hagynak maguk után a hüvelyben, ami húgyhólyag- és hüvelyi fertőzéseket, toxikus sokk szindrómát is okozhat. A tampon arról is ismert, hogy a hüvely természetes nedveit is magába szívja. A tamponokban és a betétekbeni # 1 összetevő a műselyem, ami cellulóz szálakból, és kémiai eljárások során átalakított anyagokból áll. Szükség van hozzá szén-diszulfidra, kénsavra, klórra és marónátronra. Mellékhatásai lehetnek: hányinger, hányás, mellkasi fájdalom, fejfájás és még sok más…  Az egészségügyi betétek is tartalmaznak egy kicsit a műanyagból, ami nem levegőzik át eléggé, és e miatt viszont egy sor fertőzést okozhat. A tamponokat és a betéteket még klórral is fehérítik, ami dioxin termelődését eredményezi. Ez az anyag szoros kapcsolatban áll a mellrák, endometriosis, immunrendszer szuppresszió és a különböző egyéb betegségek kialakulásával.

 Szóval, mik a lehetőségeink?

Az első alternatíva itt a menstruációs kis elasztikus csésze lehet. Ez egy olyan rugalmas szilikon pohár, amit fel lehet helyezni a hüvelybe. Lényegében ez a kis pohár felfogja a vért, és a ciklus alatt minden 12 órában, vagy szükség szerint hamarabb kell kiüríteni. Tudom, mit gondolsz …”hát ez undorító”! Ez az, amit én is gondoltam róla. Annyira undorítóan hangzott, hogy eldöntöttem sosem fogom használni. A tamponok és betétek használata utáni állandó vissza-visszatérő hüvelyi fertőzésem viszont arra indított, hogy egy próbát megér az egész. Ha megfelelően van felhelyezve, semmi bajom nem lehet tőle.  Eltarthat néhány ciklust, hogy az ember rájöjjön használatára, de nem bántam meg, hogy kipróbáltam. Nem csupán rengeteg pénzt takarítok meg a használatával, hanem földünknek is óriási megkönnyebülés lenne, ha a 3,5 milliárd nő a világon, aki átlagosan 17.000 betétet vagy tampont használ el teljes menstruációs időszakaikban, nem dobná el az összes használt terméket. Állítólag a kis csészék használata közben a menstruációs görcsök sem olyan intenzívek. Egyes márkák belőlük: ‘DivaCup “,” MoonCup “,” LadyCup “.

Fellelhetők még újrahasználható betétek is, amelyek biztonságos anyagokból készülnek, moshatóak és erősen nedvszívóak. Ezek az lenne egy másik lehetőség a nők számára. Biztonságos, átlélegző anyagból készülnek, amelyek egészségesek és szivárgás mentesek! Egyes márkák belőlük: ‘Luna “,” Glad Rags “,” Pleasure Puss “.