Elképesztő, hogy kókuszolajat a közelmúltban egészséges olajként fogadták el, miután évtizedekig rágalmazták és “szívroham olajként” bélyegezték meg. Mára már az is kiderült, hogy még az agy egészségi állapotát is javítja.

A kókuszolajban lévő telített zsír egészségtelennek való titulálása része volt az 1950-es alacsony zsírtartalmú élelmiszerfogyasztási mozgalomnak. Ekkor kezdték el a margarin és a hidrogénezett transz-zsírsavak főzéshez és saláta olajokhoz való használatát. Nos, ezekről a közelmúltban bebizonyosodott, hogy valójában nagyon károsak az ember általános egészségi állapotára nézve.

A zsírok különböző típusú trigliceridjei

A vér magas triglicerid szintje mindig is vörös zászló volt az elhízás, a cukorbetegség és a szív-egészségügy kérdéseiben. A legtöbb étrendi zsír hosszú szénláncú triglicerideket tartalmaz (LCT), amelyek nem metabolizálódnak könnyen és zsírlerakódásokat okoznak a testben.

A hosszú szénláncú trigliceridek láncai 14-től 18 szénatomosak. A kókuszolaj azonban közepes szénláncú triglicerideket tartalmaz (MCT). Ezek a rövidebb láncok 5 és 12 szénatomosak, amelyek könnyen metabolizálódnak a májban, ketontestek építéséhez vezetve. A ketontestek helyettesíthetik a glükózt, mint metabolikus üzemanyagot.

Ahogy öregszünk, az agy azon képessége, hogy a glükózt energiává alakítsa csökken, különösen anyagcsere-rendellenességgel vagy inzulin rezisztenciával küzdők esetében. A közepes szénláncú trigliceridek által létrehozott ketonokat az agy viszont fel tudja használni celluláris üzemanyagként, abban az esetben amikor glükóz nem áll rendelkezésre.

Tanulmány: a kókuszolaj fejleszti a kognitív képességet

Már 2004-ben egy tanulmány, amely a “Neurobiology of Aging” című tudományos folyóiratban jelent meg megállapította, hogy a kókuszolaj zsírsavai javították az idősebb emberek kognitív funkcióit, a memóriával kapcsolatos problémákat és még az Alzheimer-kór tüneteit is.

20 kísérleti alanyt tápláltak véletlenszerűen kókuszolajjal, illetve placebóval, váltakozó napokon. Néhányan az Alzheimer csoport tagjai közül egy különleges Alzheimer kognitív értékelő táblázaton jobban teljesítettek mint társaik, és mindenki jobban emlékezett egy írott szövegre egyetlen kókuszolaj adag elfogyasztása után.

Ami ebben igen meglepő, hogy ez nem volt és nem is kellett, hogy hosszú ideig tartó vizsgálat legyen. AZONNALI pozitív kognitív választ és memória eredményeket kaptak egyszeri adag kókuszolaj elfogyasztása után a placebóhoz képest.

Akkor miért nem hozták ezt nyilvánosságra a médiában, és jelentették az orvosoknak? Talán azért, mert a gyógyszeripar most majd megpróbál valami újabb ketontest termelő gyógyszert szintetizálni és szabadalmaztatni a növekvő számú Alzheimer-kóros embereknek?

Egy drámai és igaz történet megerősíti a kókuszolaj hatásosságát

2009-10 körül, MD Mary Newport férjének állapota annyira leromlott, hogy nem tudott egy egyszerű illusztrációt lerajzolni, vagy a napi teendőket elvégezni segítség nélkül.

Mivel a 2004-ben szabadalmaztatott Alzheimer gyógyszer nem volt hatékony, Dr. Newport megpróbálta őt egy új Alzheimer-gyógyszer próbasorozatra rébeszélni. Azonban olyan rossz állapotban volt, hogy nem felelt meg a követelményeknek.

Ezután Mary saját kezébe vette férje ápolását. Felfedezte, hogy az új gyógyszer csak a közepes láncú zsírsavak szintetikus változata volt, ketontestek létrehozására és az agy működésének javítására. Kutatott és rájött arra, hogy a pálma és kókuszolaj is tartalmazza ezeket a zsírsavakat.

Miután férjét kókuszolajjal kezdte etetni, figyelemre méltó visszatérés mutatkozott nála a majdnem teljes demenciából. Képes volt elkezdeni és befejezni feladatokat és visszaemlékezni emberekre, eseményekre.

Dr. Newport megfigyelte, hogy csak két dózis szükséges nyolc óránként, míg a gyógyszer ​​változatot minden harmadik órában be kellett adni.

A 2009-10-es gyógyszeres próbatesztet abban az időben korán leállították, mert kilenc haláleset történt azoknál, akik nagyobb adagban szedték a gyógyszert.

Newport sikere bizonyítja azt, hogy a kókuszolaj mellékhatások nélkül hoz pozitív változást a betegek életébe, nem úgy mint a költséges és káros gyógyszerek. Tapasztalataikat közzétették az interneten is, igy más Alzheimer kórban vagy memóriával kapcsolatos betegségben szenvedő is profitálhat történetükből.