A természet szeretetéhez általában az állatok szeretete is hozzátartozik, így a természetbarátok gyakran állattulajdonosok. Bár ragaszkodnak az állatok társaságához, lakáskörülményeik bekorlátozhatják lehetőségeiket. A szűkös belső terek, emeleti otthonok esetén sokan döntenek cica mellett, mert ő egész jól tolerálja a zárt ajtókat is.

A cicák nagyon szeretik a komfortot, a kényelmet és a teljes körű kiszolgálást, kényeztetést. A puha pamlagon mellénk, vagy adott esetbe ránk kuporodva jóízűeket dorombolnak és úgy tűnik, hogy teljes mértékben elégedettek életkörülményeikkel. Még egy kis fültő vakargatás és máris világossá válik, hogy Garfield mosolya nem más, mint egy jól sikerült másolat.

Bár látszólag teljes a boldogság, a szobacicák testi igényei mégis terepre szabottak. Hogy ez mit jelent? Egy kis plusz feladatot, kedves szobacicatartó cicabarátok. Ugyanis macskafajta kisállatunknak pótolnunk kell mindazt, ami a természettől való elzártságában királyi életéből kimarad.

  • Pótolnod kell a mozgáshiányát, mert elhízhat szegény a nagy jómódban. Ezt könnyen megteheted egy kellően érdekes macskabútor beszerzésével. Egy magasabb macskabútor kiscicád magasról való lenézési ösztönét is csillapíthatja.
  • Bár körmei koptatását drága bútoraidon is kiválóan megoldja, talán szerencsésebb, ha átszoktatod őt a macskakaparófa használatára.
  • Eledelét muszáj kiegészítened növényi táplálékkal is, amire például kiváló a macskamenta. Létezik olyan száraz táp, amit kifejezetten szobacicáknak készítenek, ez növényi alapanyagot tartalmaz, így kiválóan pótolja a hiányt.
  • Mivel imádják a friss vizet, gyakran isznak a csapból, ha csöpög, vagy kinyitjuk nekik. Kényelmét tovább fokzhatod egy macskaszökőkúttal, amiben folyamatos mozgásban van az ivóvíz, így kedvenced bármikor önállóan iszogathat.

Mindezek mellett gondoskodhatsz kis társad szórakoztatásáról is, ezt a célt szolgálják a különféle mászófák – ami egyben macskakaparófa is lehet – macskajátékok, labdák, műegerek, madzagra kötött tollas képződmények, zsinóros, pattogós tárgyak, kartondobozok.

A kisállattartás felelősség, így egyértelmű, hogy egy olyan állatbarát, mint te, mindent megtesz cicája egészségéért. Számtalan lehetőség adódik arra, hogy egy macska élete egészségesen, boldogan teljen, de ne feledd, ő nem az a típus, aki meghálálja a gondoskodást. Ezt is fogadd el tőle az itt-ott elhagyott szőrszálaival együtt és légy kreatív, szeresd nagyon, ha már őt választottad.