Rohanó világunkban elkerülhetetlen, hogy szinte nap mint nap stresszhelyzetbe kerüljünk az örökös rohanás, túlhajszoltság az állandó gazdasági és társadalmi kihívások miatt. A stresszes életmód következményei lehetnek a kimerültség, ingerültség, robbanékonyság, álmatlanság. A tünetek enyhítésére csodaszer a levendula. Használhatjuk tea vagy illóolaj formájában is. Feszültségoldó hatása mellett élénkítő és serkentő hatása is van. A levendula a legsokoldalúbban felhasználható növényünk. Már az ókorban is ismerték kedvező hatásait, értékes olajnak számított. Az ókori görögök és rómaiak illatáért és tisztító tulajdonságáért szerették.

Örökzöld, egy méter magasra növő cserje ibolyakék, lila virágokkal, hosszú szárral. Olaját virágzatából nyerik. Antidepresszáns, antiszeptikus, nyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. A levendulaolaj a legsokoldalúbb illóolaj. Készíthetünk belőle nyugtató fürdőt, masszázsolajat, párologtathatjuk.

Egy kutatás során kimutatták, hogy azok az idős pszichiátriai betegek, akiknek a szobájukba levendula olajat csepegtettek jobban aludtak és napközben éberebbek. Alvászavarra kiváló gyógyír, ha 5 csepp levendula olajat csepegtetünk illatmécsesünkbe, vagy párologtató készülékünkbe. Levendula virággal töltött illatpárnát is készíthetünk szárított levendula virágból, ami nemcsak esztétikus, de a molyokat is távol tartja szekrényünkből.

Fürdővízhez vagy lábfürdőhöz csepegtetve hamar érezhetjük bőrápoó hatása mellett élénkítő és nyugtató hatását. Egy liter forrásban lévő vízhez adjunk 50 gramm levendulát, 10 percig hagyjuk állni, majd öntsük a fürdővízhez. A levendula tea fejfájás csillapító, vérnyomás csökkentő, nyugtató hatású. Két teáskanálnyi levendula virágot tegyünk egy csésze forrásban lévő vízbe, majd 5-10 percig hagyjuk állni.

Házi levendula olaj recept

Egy marék szárított levendula virágot leöntünk annyi olíva olajjal amennyi ellepi. Árnyékos helyen 2-3 hétig állni hagyjuk, naponta felrázzuk. 2-3 hét után az olajat leszűrjük és jól záródó sötét üvegcsébe öntjük. A kész olajat használhatjuk párologtatóba csepegtetve a helyiség levegőjének fertőtlenítésére, aromalámpábarelaxációhoz, belélegezve vérnyomás csökkentésre, fájdalmas testrészt bekenve fájdalomcsillapításra, migrén oldására, fürdővízhez adva feszültségoldásra, samponba keverve száraz haj ápolására, sportolás után izomlazítóként, szaunázáshoz, kézkrémhez keverve körömerősítésre.