Szerencsére Magyarországon is gombamód szaporodnak azok az irodaházak, társasházak, ahol fontos az élhető környezet kialakítása. Az élhető tér és a zöldfelület növelését sok helyen tetőteraszokkal, tetőparkokkal, zöldtetők kialakításával oldják meg. Ezek egy része közösségi térként funkcionál, egy másik része azonban a lakosság elől elzárt. Az ilyen zöldtetőknek, a parkosított környezeten kívüli másik előnye a kiváló szigetelő képesség, amihez természetesen szükséges a növénytakaró rendszeres karbantartása is. Ami egy tíz vagy tizenöt emeletes irodaház tetején még akkor is nagy kihívás lehet, ha egyébként teljesen sík, lapostetőről beszélünk.

Mi számít magasnak?

A balesetek többsége nem a tíz, tizenöt emelet magas épületekről való leesés következménye. A statisztikák szerint a legtöbb súlyos, vagy halálos kimenetelű baleset a kb. három méterről történő leeséseknél következik be. Ezért nagyon fontos már olyan magasságoknál is gondolni a leesés elleni védelemre, ami egyébként még nem biztos, hogy megremegtetné az ember gyomrát. Ezt a magyar jogszabályok is szabályozzák: 2 méter felett kötelező gondoskodni a dolgozó megfelelő leesés elleni védelméről.

Fontos szót ejteni róla, hogy a jogszabályok a dolgozót védik! A dolgozó biztonságát az épület kivitelezőjének, fenntartójának, tulajdonosának már munkavégzés megkezdése előtt meg kell teremtenie. Tehát egy zöldtetős épület, vagy akár egy családiház tetőkéményének esetében sem csak a karbantartásnál, hanem már az építésnél gondolni kell az ott dolgozók leesés elleni védelmének megoldásáról.

Mit nevezünk leesés-védelemnek?

Leesés-védelemnek, leesés elleni védelemnek, zuhanásgátlónak nevezünk minden olyan eszközt és rendszert, ami arra szolgál, hogy megelőzze, megakadályozza, vagy annak bekövetkezésekor megállítsa a dolgozó magasból történő lezuhanását. Alapvetően, mint minden veszélyes helyzetben, itt is törekedni kell a balesetek megelőzésére. Sok olyan hely van azonban, ahol nem lehet teljesen kizárni a kockázatot, mert a hely vagy a feladat nem teszi lehetővé, hogy egyáltalán ne kelljen magasban dolgozni, vagy valaminek a széléhez közel menni. Ezekben az esetekben válik kiemelkedően fontossá, hogy a baleset bekövetkezésének lehetőségét, vagy a már bekövetkezett baleset káros hatásait csökkentsük, minimalizáljuk. 

Mit jelent ez a való életben?

A jogszabályok is törekednek a baleset elkerülésére, megelőzésére, ezért a munkavédelmi törvény elsődlegesen kollektív védelmet javasol. Tehát a veszélyes terület korláttal történő elkerítését. Ezzel a megoldással már életünk első lépéseinél találkozunk: a lépcső aljára vagy tetejére szerelt, esetleg az ajtókeretbe feszített korlátok formájában. Ezt a megoldást láthatjuk sok építkezésen is, ahol jobb-rosszabb deszkatákolmányok hivatottak védeni az ott dolgozókat. Tudjuk azonban, hogy balesetet biztosan elkerülni, vagy mindenhová korlátot tervezni nem lehetséges. Senki sem várja el egy családiház tulajdonosától, sem azt hogy egyáltalán ne menjen a tető közelébe, sem azt hogy korlátot szereltessen a sátortetőre, amiről a kémény, a napelem, az elmozdult tetőcserép vagy épp a villámhárító elérése biztonságosan megoldható. Ezeket az eszközöket azonban ugyanúgy el kell érni, mint ahogyan az irodaház tetején található zöldtetőt, vagy épp a panelház liftjének gépészeti egységét. Ezért a jogszabály megengedi az egyéb megakadályozó, vagy megállító megoldások alkalmazását is. 

Milyen lehetőségek vannak?

A deszkákból tákolt, vagy zártszelvényből, csőből hegesztett korlátok helyett szerencsére ma már több megoldás közül is választhatunk. A szerteágazó megoldások közül a SafetyCenter csapata közel 20 éves tapasztalattal, minden épületre egyedileg segít megoldást találni minden olyan helyzetre, ahol leesés veszélye áll fenn.  Önálló kikötési pontok, létrarögzítő eszközök, drótköteles rendszerek, sínek, és a hozzájuk tartozó személyi védőeszközök segíthetnek a munkánk biztonságos elvégzésben. Az adott területtől függően ezek egy részét el lehet helyezni úgy, hogy a hozzájuk csatlakoztatott és jól beállított hosszúságú biztosító kötél megengedje a dolgozónak a felület szélének elérését is, de megakadályozza az onnan történő lezuhanást. Más helyzetekben azonban számolni kell azzal, hogy mindenképpen fennáll a leesés veszélye, például egy szabálytalan alakú épületnél, ahol a kiugró felület elérése miatt szükséges a hosszabb kötél, de emiatt a közelebb eső területek szélei veszélyesebbnek számítanak. Ilyenkor válik kiemelkedően fontossá, hogy egy bekövetkezett zuhanást a rendszer minél hamarabb meg tudjon állítani.

Az irodaházakon túl….

Fontos-e a leesés elleni védelem családiházak, lakások esetében is? Egyértelműen igen! Bár jogszabály ezt nem teszi kötelezővé, de a balesetek bekövetkezésének esélye ettől még semmivel sem kisebb. Karácsonyi fényfüzérek felszerelése, ablakok tisztítása, tetőcserepek helyretétele, napelemek karbantartása, ereszcsatornák tisztítása, de akár egy egyszerű izzócsere vagy gyümölcsszedés is létrára állással, magasba mászással, kihajolással, keskeny, csúszós, lejtős felületeken történő egyensúlyozással, járhat. Természetesen ezekhez a feladatokhoz nem féltetlenül szükséges teljes tetőfelületeket lefedő rendszerek kiépítésében gondolkozni. Ezek a feladatok sok esetben biztonságossá tehetőek egyszerű létrarögzítőkkel, a tetőre szerelt létrahorgokkal, vagy épp az ajtókeretbe feszíthető, ablak kerethez csatlakoztatható ideiglenes megoldásokkal.  

Egyszeri döntés, hosszú távú gondoskodás

Amikor leesés elleni védelmet tervezünk kialakítani, érdemes figyelembe venni, hogy ezek a rendszerek az épület teljes élettartalmára szólnak. Éppen ezért, a kikötési pontok tervezésénél fontos szerepet játszik a környezetbe simuló, esztétikus megjelenés is. Az eszközöket sok esetben a szigetelés, és a burkolat alá telepítik, így a használó már csak a szár egy kis részét valamint rögzítést biztosító szemet látja. Ezek – évi egyszeri, valamint beleesést követő felülvizsgálatot és karbantartást leszámítva nem igényelnek extra odafigyelést, nincs semmilyen fenntartási költségük. Így az ilyen rendszerek kialakítása anélkül szolgálhatja egészségünket, és a balesetek megelőzését, hogy megtörné azt a természetes egységet, amit egy építetett környezet esetén is fontosnak tarunk.

 Írta: Lehóczky Edit