A módszer alapja a mozgástudomány, amely a test-lélek-szellem egységét veszi figyelembe egy manuális terápia során. dr. George Goodheart dolgozta ki és ezzel lehetővé tette életmódunk, életszemléletünk megújítását.

A kineziológia olyan életeseményeket tár föl, ami energiaelakadást okozott szervezetünkben, ezzel hatást gyakorolt további életünkre. A terápia során korrigálhatóak, oldhatóak a blokádok, mint félelem, fájdalom vagy fájdalomtól való félelem, illetve hasonló viselkedésminták és visszaállítható az energiák szabad áramlása. Feltárásra kerül egyes betegségek mögött álló érzelmi stressz és azok megoldása hozzásegít a gyógyuláshoz. Az emocionális töltések semlegesítésével eredményesen oldható az energiablokk és az energiaáramlás ismét kiegyensúlyozottá válik.

A One Brain (egy agy, egységes agy, integrált agy) rendszer több tudati szinten dolgozik. Egyszerre van jelen tudatos, tudat alatti és testi szinten is, így három irányból közelít a probléma felismeréséhez, megoldásához.

Stressz esetén tapasztalhatjuk, ahogy a vegetatív idegrendszer szimpatikus része működésbe lép. Pulzusunk, légzésszámunk, vérnyomásunk egyből magasabb értéket mutat, agyműködésünk fokozódik, izmaink energiaáramlása felkészül a lehetséges harcra. Az akut veszély megszűnésével a fiziológiai tünetek látszólag elmúlnak, de ha a szorongás tartósan fennáll, akkor a stresszreakció kitartóan terhelheti, kimerítheti, legyengítheti szervezetünket és előbb vagy utóbb betegséget okozhat. Testünk, sejtjeink működése ilyenkor közel sem harmonikus, gyógyító terápiára van szükség. Ezt nyújtja számunkra a kineziológia módszere.

Nem is hinnénk, hogy tudatalattink milyen komplex módon őrzi az emlékképeket. A múlt és a jelen szituációit az emlékként megőrzött ingerek (színek, illatok, hangok, stb.) alapján hasonlítja egymáshoz és az érzelmeket automatikusan társítja az ismerős hatásokhoz. Azonnal testi reakciót produkálnak izmaink.

A kineziológiai terápia során izomteszteléssel azonosítják a problémát okozó életeseményt és annak időpontját. Két-három oldás alkalmával ledobható a régen cipelt teher, mert megtörténik a korrekció, avagy az érzelmi stresszoldás. Ezek után ismételt izomteszttel az eredmények mérésére is sor kerül, hogy valóban megnyugodhassunk.

A kineziológiai kezelés felnőttek és gyermekek krónikus problémáin egyaránt segíthet, tanulási nehézségeket, fájdalmakat, feszültségeket, félelmeket oldhat fel.