A futás az egyik legjobb kardió mozgásforma, nem csoda, hogy szinte függőséget okoz rendszeres gyakorlása. Lassan hűvösebbre fordul az idő és ahogy beköszönt a tél, a kitartó futók is feladják a szabadban való futást. A futógépek szerepe ilyenkor pótolhatatlan.

A rendszeres futópad használóknak fontos tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen futógépen róják a kilométereket. Ahogy a szabadban ki tudjuk választani a futásra alkalmas, ízületkímélő terepet, úgy a futógépek között is érdemes válogatni egészségünk megőrzése érdekében, így elkerülhetjük a sérüléseket. Amikor az edzőtermet választjuk a kardió edzés helyszínéül, akkor azon a futópadon futunk, ami adott, illetve ami éppen szabad. De ha otthonra szeretnénk futópadot vásárolni, akkor már érdemes az ízületeink védelme miatt lényeges szempontokat is elsődlegesen kezelni. Az ízületi problémák sok rendszeresen futót gyötörnek, de ezek a fájdalmak megelőzhetőek, ha tudatosan választunk futógépet.

Ma már alapnak számít a futógépeknél az ízületkímélő, rezgés csillapító rendszer, mint azt a Gym Doctor futópadjai között is láthatjuk. Mit jelent ez? Azt, hogy olyan futófelületet alakítanak ki, ami nagy mértékben elnyeli a rázkódást, ütést és a motor is kiegyensúlyozottabban működik azonos sebesség mellett, mint egy gyengébb. Itt azt is meg kell említeni, hogy minden futópadnál meghatározzák a maximális felhasználói testsúlyt, erre is figyelnünk kell.

Az ízületkímélő rendszer összetett, a futópad több pontján biztosítja, hogy a futás semmiképpen se legyen terhelő ízületeinknek. Különböző pontokon más-más csillapító funkciót látnak el, elöl puhábbat, középen közepeset, hátul erősebbet, hogy az ízületkímélés a lehető leghatékonyabb legyen. Természetesen az sem mindegy, hogy miből készülnek az ízületkímélő rendszer gumibakjai. Erre tökéletes anyag a rugalmas polimer. A legjobb, ha ezek a gumibakok különböző keménységűek, a terhelés mértékétől függően, ami nagyon kényelmes használatot eredményez.

Létezik már légtalphoz hasonló megoldás is, ami ízületeinket talán még kevésbé terheli, hiszen a futópad váza és lapja között is csillapít, aminek hatására szinte minden rázkódás megszűnik.

A futópadok ízület kímélő tulajdonságait egyetlen profi sportcipő sem helyettesítheti. A rideg, merev szalag, a gyenge tapadóképesség nem biztosít megfelelő rezgéscsillapítást és ezt hosszabb távon biztos, hogy ízületeink bánják. A profi, ízületkímélő futógépek minimalizálják a sérülések kockázatát, hatékonyan védik ízületeinket futás közben, csillapítják a térd és boka ízületeinek súrlódását.