A rendszeres sportolás – főleg akkor, ha megtaláljuk azt a mozgásformát, amit őszinte lelkesedéssel és elhivatottsággal végzünk – vitathatatlanul előnyös élettani hatásokkal jár. Csökkenti a stresszt, növeli az állóképességet, örömöt ad… Ehhez azonban valóban fontos, hogy a lelkesedés belülről fakadjon, ne valamilyen külső kényszer hatására izzadjunk le heti néhány alkalommal, csak azért, hogy behúzhassuk az ikszet a rendszeres sportolás rubrikájába.

Vannak, akik elsőre beletrafálnak, és olyan sportágban próbálják ki magukat, ami aztán egy életen át elkíséri őket, míg mások kevésbé szerencsések, és egy-két negatív élmény hatására inkább azt a következtetést vonják le, hogy a sport nem az ő világuk. A legtöbben pedig e két véglet között helyezkednek el: nem különösebben lelkesek, de szeretnének jó formában maradni, és egy egészséges életmód részeként rendszeresen beiktatni valamilyen edzésformát a mindennapjaikba.

Lágyabb vagy intenzívebb?

Nehéz, sőt, talán lehetetlen is skálázni a sportokat az intenzitásuk mentén, hiszen minden sportág mellett ott leselkedik néhány olyan elhivatott rajongó, aki szerint az ő választásánál nincs jobb, intenzívebb, egyben kíméletesebb sport. Valamilyen iránymutatást mégiscsak célszerű kérni, de ezt inkább a háziorvosunktól vagy olyasvalakitől érdemes begyűjteni, aki tisztában van a mi fizikai állapotunkkal, és ez alapján tud javaslatot tenni arra, hogy egy bizonyos mozgásforma – akár egy speciálisabb diétával kiegészítve – vajon jó ötlet-e a számunkra.

Ezen túlmenően azonban nem érdemes sokat foglalkozni azzal, hogy egy mozgásformára milyen jelzőket lehet aggatni – a legjobb döntési alapot az jelentheti, ha kipróbáljuk azt, ami szimpatikusnak tűnik, és majd kiderül, hogy nekünk való-e. Nincs határidő, nincs limit, hogy hányféle sportot lehet kipróbálni, ahogy lelkes amatőrként kötelezettségeink sincsenek, vagyis bármit pont addig kell csinálnunk, amíg az jól esik.

A komfortérzet fontos tényező!

Akár megtaláltuk a kedvenc sportágunkat, akár a kísérletezés fázisában vagyunk, sokat segíthet a pozitív élmények gyűjtésében, ha indulás előtt összeválogatunk magunknak egy olyan sportruházat kollekciót, ami általánosságban megfelel néhány alapkövetelménynek. Ezek közül az első a kényelem, amit nem lehet eleget hangsúlyozni, épp ezért álljon itt is: ha túl szűk vagy épp túl bő, esetleg bevág, akkor bizony nem lesznek kellemes élményeink a sportolásról. Ráadásul a rossz tapasztalatok így nem is feltétlenül azért gyűlnek össze, mert maga a mozgásforma nem volt jó választás.

Az, hogy kinek mi a kényelmes, egyéni ízléstől is függ, éppen ezért érdemes alaposan körüljárni a különféle lehetőségeket. Jó, ha odafigyelünk arra, hogy a választott darabok biztosítsák a kellő mozgásszabadságot, és ne legyenek rajtuk zavaró részletek. Erre lehet példa a varrás – ez sokakat egyáltalán nem zavar, de vannak, akiket igen – nekik a lapos varrással készült vagy épp a különféle seamless megoldások között érdemes keresgélniük, az ilyen ruhák ugyanis különböző, varrás nélkül összedolgozott részekből állnak. Készül ezzel a megoldással nadrág, felső és sportmelltartó is, vagyis minden fontosabb ruhadarabnál adott a lehetőség a zavaró oldalvarrások kiiktatására.

A másik fontos szempont a ruhák nedvességelvezető képessége és az, hogy milyen gyorsan száradnak. Ha sokat izzadunk, akkor ez is negatívan befolyásolhatja az élményt, éppen ezért érdemes olyan darabokat választani, amelyek speciális kidolgozással készültek, kifejezetten sportolók – de nem csak profik! – számára. Szerencsére a különféle szempontok (speciális kidolgozás, varrás nélküli megoldások) keverednek a legtöbb gyártó választékában, így nem kell prioritási sorrendet felállítanunk, hanem be tudunk szerezni olyan kombinációt, amiben a számunkra legfontosabb tulajdonságok egyesülnek!

Otthon vagy teremben?

Ha azt gondolnánk, hogy az otthoni edzés esetén „jó lesz az a régi póló”, akkor a fentiek alapján már sejthetjük, hogy tévúton járunk. Nem arról van szó, hogy mindenből a legújabb darabot kell választani, de az előbb felsorolt okokból akkor is fontos a megfelelő, funkcionális ruházat, ha teljesen egyedül, otthon akarunk tornázni, táncolni vagy épp futópadon gyűjteni a kilométereket – éppen azért, hogy ne befolyásolja az élményt a ruházatból fakadó kényelmetlenség.

Vannak olyanok is, akiknek a megjelenés minden körülmények között kiemelkedő szempont, de nekik sem kell aggódniuk, hiszen a legtöbb gyártó jellemzően kollekciókban gondolkodik, így harmonikus és csinos szetteket lehet összeállítani úgy, hogy a funkcionalitás tekintetében sem kell kompromisszumokat kötni.