gyomor panaszok okaiAz orvoslátogatás egyik leggyakoribb oka a gyomorproblémákhoz köthető. A gyomorpanaszok leggyakrabban különféle fájó, szúró érzés vagy görcs formájában jelennek meg. Okai különbözőek lehetnek. A panaszok hátterében gyakran áll gyomorfekély. Hogyan ismerjük fel, hogy gyomorfekéllyel van dolgunk, hogyan történik a fekély diagnosztizálása és hogyan lehet megelőzni a gyomorfekélyt?

 

Hogyan ismerjük fel, hogy a fájdalom a gyomorból származik?

A gyomor a hasüreg középső részén, a bordák között helyezkedik el. Gyomorfájdalom esetén a fájdalom a mellcsont alatti területen jelenik meg. A gyomorban tapasztalható fájdalom gyakran hirtelen érzékelhető fájdalomnak tűnik, és különböző formában nyilvánul meg: párosulhat nehéz gyomor érzésével, nyomással, görccsel vagy hányingerrel. Leggyakrabban akut problémáról van szó, mely rossz minőségű étel vagy nagy mennyiségű alkohol fogyasztása után jelenik meg. Amennyiben a fájdalom gyakorta ismétlődik meg, akkor komolyabb egészségügyi probléma, akár gyomorfekély is állhat a fájdalom hátterében.

gyomorfekély

Mi az a gyomorfekély?

gyomorfekély egy gyulladásos megbetegedés, melyet gyakran peptikus fekélynek is neveznek. Az esetek nagy részében a helikobakter pylori fertőzés következményeként alakul ki. Ha a helikobakter fertőzés hosszú távon kezeletlen, az gyomorfekély kialakulásához, vagy komolyabb esetben akár gyomorrák kialakulásához is vezethet. Fontos tehát időben észlelni a tüneteket és megfelelő lépéseket tenni a betegség kezelése érdekében. A gyomorfekély megelőzésének egyik leghatásosabb módja a hioszi masticha fogyasztása. Ez a természetes készítmény segít megteremteni az egészséges gyomorkörnyezetet és megvédi a gyomrot a különféle baktériumoktól.

A gyomorfekély tünetei

Tekintettel arra, hogy a gyomorfekély gyakran a helikobakter pylori fertőzés következményeként alakul ki, a tünetegyüttesük nagyon hasonló. A gyomorfekély legkomolyabb tünetei az étkezés során jelentkező gyomorfájdalom, hányinger, túlzott nyáltermelődés, étvágytalanság, véres hányás, gyomorégés és rothadó szagú széklet. Amennyiben a felsorolt tünetek közül többet is észlel magán, s a tünetek több mint 14 napja tartanak, tanácsos azonnal orvoshoz fordulni.

masticha

A gyomorfekélyek felismerése

Gasztroszkópikus vizsgálatnak hívjuk azt az orvosi vizsgálatot, melynek segítségével feltárható a gyomorproblémák forrása. A vizsgálat során egy endoszkóppal ellátott flexibilis csövet vezetnek a beteg gyomrába, melynek segítségével felismerhető a gyomorfekély, a gyomorgyulladás vagy a helikobakter pylori baktérium okozta fertőzés is. A felsorolt megbetegedések megelőzésének leghatásosabb módja egy egészséges gyomorkörnyezet megteremtése és fenntartása. Ebben segíthet Önnek a hioszi masticha rendszeres használata. A masticha hatásos megelőzési forma, emellett viszont hasznos segítség a már kialakult gyomorproblémák kezelése során is.