A mozgásszervi megbetegedések, mint a térd vagy csípő porckopás nagyban megkeserítheti az elszenvedője életét. A kezeletlen csípő porckopás ráadásul nemcsak szűnni nem akaró, kibírhatatlan fájdalomhoz vezethet, de jelentős mozgáskorlátozottsághoz is. Ennek tudatában pedig nem érdemes elhanyagolni az ilyen problémákat. Mint az esetek többségében, az ízületi kopásra is igaz, hogy a megelőzés sokkal egyszerűbb.

Csípő porckopás kialakulásának okai

A csípőkopás kialakulásának két típusa van. Az egyik ellen eredményesen lehet védekezni, vagyis megelőzhető. A másik bekövetkezésére egyelőre még nincs ráhatásunk, így ott a kezelés lesz az egyetlen alternatíva. Ez utóbbiba tartozik, amikor a porckopást genetikai hajlam okozza és a kialakulása szinte garantálható. Nézzük meg azonban azt az esetet is, ami ellen jelentős lépéseket tehetünk. Ízületi gyulladás akkor következik be, ha az ízületet folyamatos, extrém megterhelés éri. Ez lehet helytelen testtartás, túlsúly, mozgásszegény életmód, amik ellen mind-mind tehetünk. Nem érdemes tehát megvárni, amíg kialakul a csípő porckopás és vele együtt a csípőfájdalom, inkább előzzük meg és figyeljünk magunkra!

Csípő porckopás típusai

Elsődleges és másodlagos megbetegedésekről is beszélhetünk. Az előbbi esetben magát az ízületet éri sérülés, ami a fájdalom okozója is egyben. A második esetben ez inkább egy közvetett folyamat, tehát nem maga a porc sérült meg, hanem ez valamilyen más megbetegedés következménye miatt kezdett el roncsolódni. Ez lehet velünk született genetikai rendellenesség, de akár csípőficam vagy nyáktömlő gyulladás is.

Csípő porckopás gyógyítása

A porckopás gyógyítására számos lehetőség létezik, a rettegett csípőprotézis műtéten felül is. Ez utóbbi ugyan hatásos, azonban cseppet sem kellemes és nem minden esetben szükséges. Fontos, hogy mi magunk is sokat tehetünk a dolog érdekében, amit nem érdemes halogatni. Ide tartozik például a testsúlyunk optimalizálása, a nem megterhelő, rendszeres mozgás bevezetése és a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás. Ez a három dolog nemcsak az csípő porckopás ellen segít, de más megbetegedések és rendellenességek ellen is felveszi a harcot.

Artroflex.hu: A csípőkopás alternatív gyógyítása

A csípőkopás alternatív gyógyítása esetén nem egy fűcsomókkal ugráló sámánt kell elképzelni. Bár alternatív, ennél azért sokkal kézzelfoghatóbb. Ide tartozik a gyógytorna, az akupunktúra és az olyan orvosilag bevizsgált készítmények szedése, mint amilyen az artroflex.hu weboldalon is elérhető. Az artroflex.hu étrendkiegészítője sokaknak segített leszámolni a kellemetlen betegséggel.