Fiatal házasok vagytok? Otthont, gyermeket szeretnétek? Nem könnyű feladat, de a tavaly nyáron induló Babaváró hitel nektek is páratlan lehetőséget kínál, hogy elinduljatok az életben.

Természetesen nem arról van szó, hogy azért vállaljatok gyermeket, hogy hitelhez jussatok. Akkor érdemes igénybe venni, ha egyébként is egy-kettő, akár három gyermeket terveztek az elkövetkező években. Az otthonteremtő kamattámogatott hitellel, a CSOK-kal kiegészítve már szép summa ütheti a markotokat.

De lássuk csak, miért is érdemes belevágni a babaváró hitel igénylésbe

Először is a célokat és a feltételeket érdemes számba venni. Lényeges kérdés, hogy mire szeretnétek felhasználni. Jó hírünk van! Lehet, hogy nem is tudtad, de a babaváró hitel szabad felhasználású, tulajdonképpen arra költitek amire akarjátok:

  • babakelengye
  • a baba érkezésére felújítandó szoba, lakás
  • önerő egy új otthonhoz,
  • lakás berendezése, stb.

Olyan, mint egy személyi hitel, vagy folyószámla hitel, tehát nem jelzáloghitelként kell gondolnotok rá. Óriási előnye, hogy a hitelek többségével szemben, nem terheli le azonnal az életkezdő fiatal pár havi kiadásait, csak az első három év letelte után kell megkezdeni a törlesztő részletek fizetését. Egy minimális összegű kezességvállalási díjjal (4500 Ft-tal) kell csupán számolnotok a 10 millió forintos teljes hitelösszeg esetén.

Amennyiben lakáshitelt vennétek fel, nagy segítség, hogy a babaváró hitelt önerőként is használhatjátok. Változó, hogy melyik bank, mennyi önerőt kér és az is különbözik, hogyan számítják be a babaváró hitelt. A bankok ajánlatai között segít eligazodni a hitelkalkulátor, melynek segítségével elég jól összehasonlíthatjátok a rendelkezésetekre álló lehetőségeket.

És mi a helyzet a kamatokkal?

Örülni fogtok, ugyanis a babaváró hitel az első 5 évben alanyi jogon kamatmentes és ha ez alatt az idő alatt megszületik az első gyermeketek, a futamidő végéig az is marad. Még jobban jártok, ha több gyermeket terveztek, persze megint csak kiemeljük, semmiképpen se a hitel miatt tegyétek. Tényleg nagy segítség a családalapítás időszakában, hogy a második gyermek születésénél megszabadultok a hátralévő tartozásotok 30%-ától, a harmadik gyermeketek pedig eltörli a maradék adósságotokat is. Azért ez tényleg nem akármi! 10 millió forint szabad felhasználású hitel ilyen kedvező feltételekkel valóban megkönnyíti a gyermekvállalás, otthonteremtés feladatait.