A szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez a jövőben nem az orvosságos szekrényben kell majd szétnéznünk, hanem a konyhaszekrényben, vagy az udvarban… tágítva a kört: erdőn, mezőn és hegyen, gyümölcsösökben és… egyszóval a természetben!

A gránátalmáról bebizonyosodott, hogy megállítja a koszorúér-betegségek súlyosbodását 

Egy új tanulmány az “Atherosclerosis” folyóiratban megerősíti, hogy a gránátalma-kivonat megakadályozhatja és / vagy visszafordíthatja az elsődleges szív-és érrendszeri betegségekkel járó kardiális mortalitás tendenciáját, vagyis a koszorúerekben felhalmozódó zsíros anyagok felhalmozódása okozta atheroszklerózist.

A spontán koszorúér-elzáródásra hajlamosított három hetes kisegerek ivóvizébe gránátalma kivonatot adtak két héten át. Annak ellenére, hogy a gránátalma kezelés valójában először növelte a koleszterinszintet, megnövelve a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein-méretű részecskék sűrűségét, a kezelés végeredményben viszont csökkentette az atheroszklerotikus plakkok mennyiségét az aorta sinus-ában (kitágult nyílás az aorta szelep felett), valamint csökkentette a koszorúerek okklúzív atheroszklerotikus plakkjainak mennyiségét is.

 

Figyelemre méltóan, a kutatók azt is megállapították, hogy a gránátalma-kivonat kezelés a következő jótékony hatásokat érte el:

 • Csökkent oxidatív stressz
 • Csökkent monocita kemotaktikus protein-1 mennyiség, egy olyan kémiai hírvivő (kemokin) mennyiségéről van szó, amihez az artériákban gyulladásos folyamatok társulnak
 • Csökkent lipid felhalmozódás a szívizomban
 • Csökkent makrofág infiltráció a szívizomban
 • Csökkent monocita kemotaktikus fehérje-1 mennyiség és szívizom- fibrózis
 • Csökkent szív megnagyobbodás
 • Csökkent EKG eltérések

Hogyan lehet valami, ami ennyire általánosan elterjedt, mint ez a gyümölcs- elérhető gyümölcs-kivonat formájában is- ilyen hatásos a koszorúér-betegségekre, mint ahogy azt a fent említett tanulmány mutatja?  A válasz abban rejlik, hogy őseink együtt evolválódtak bizonyos élelmiszerekkel (különösen gyümölcsökkel) olyan hosszú ideig, hogy ezen élelmiszerek nem megfelelő mennyiségű bevitele közvetlenül vezethet romló szervi funkciókhoz.  És valóban, már a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling is azt állította, hogy a C-vitamin-hiány alapvető oka a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának, csupán annak a ténynek köszönhetően, hogy emberszabású főemlős ősünk egész évben hozzáférhetett a gyümölcsökhöz. Ennek következtében az emberi test elvesztette azon képességét, hogy szintetizálni tudja a C-vitamint.

Ez a tanulmány csak növeli a már meglévő klinikai kutatási anyagok halmazát, ami számunkra azt jelzi, hogy a gránátalma segíthet a verőér plakkok kisöprésében.  Például: 2004-ben, a “Clinical Nutrition” közzétette egy három évig tartó klinikai vizsgálat eredményeit és megállapította, hogy a gránátalma levének napi fogyasztása 1 éven belül a carotis(főverőér) szűkületet akár 29%-al csökkentheti.  Figyelemre méltó, hogy a kontroll csoportban 9%-al nőtt a plakkok mennyisége, jelezve azt, hogy a gránátalma artéria feloldó hatásai még nagyobbak voltak, mint ahogy az első körben nyilvánvalóvá vált.

A gránátalma szív-és érrendszert gyógyító hatásai meglehetősen széleskörűek, amint azt a következő kisérletileg megerősített tulajdonságok igazolják:

 • Gyulladáscsökkentő: mint sok krónikus degeneratív betegség, a gyulladás is jelentős szerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek patogenezisében. Számos tanulmány mutatja a gránátalma gyulladásgátló tulajdonságait.
 • Vérnyomáscsökkentő: a gránátalma leve természetes angiotenzin-konvertáló enzim gátló és nitrogén-oxid fokozó tulajdonsága: a vérnyomás csökkentésének két jól ismert útján csökkenti a vérnyomást. Végül, a gránátalma-kivonat gazdag punikalaginban is, ami zavart véráramlású artériás szegmensekben csökkenti a stressz káros hatásait.
 • Fertőtlenítő hatású: az artériákbani plakkfelhalmozódás gyakran másodlagos vírusos és bakteriális fertőzésekkel jár együtt, köztük a hepatitis C és a Chlamydia pneumoniae. A gránátalma széles körű anti-bakteriális és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Antioxidáns: az oxidáció az egyik módja annak, ahogy a vérzsír, a szívbetegség okozójává válik (aterogénné válik). Az LDL szint például technikailag lehet “megemelkedett”, de addig teljesen ártalmatlan, amíg nem oxidálódik. A gránátalmáról már azt is megállapították, hogy csökkenti a vérben az oxidatív stresszt, szérumban mért paraoxonáz szinteket alapul véve.  Egy atheroszklerotikus elváltozásokban szenvedő egereken végzett tanulmány az oxidatív stressz 44%-os csökkenését mérte.

A gránátalmával kapcsolatos további kutatási eredményeket a forrásokban olvashatjátok.