Kardiológiai szempontból számos veszélyét megfigyelték a nyári időre való átállást követő napoknak – American Journal of Cardiology 2013 Március.  A kutatás szerint a szívinfarktusok előfordulása az átállást követő napon megemelkedik. Egyben azt is megfigyelték, hogy a téli időre való átállást követő napokon csökken.

Számtalan tanulmányban kimutatták már az alváshiány egészségre káros következményeit, melyek mind azt bizonyítják, milyen érzékeny a szervezetünk a szinte jelentéktelennek látszó legkisebb napi változásokra is.

A szívinfarktusok, autó balesetek és az öngyilkosságok száma megemelkedik a nyári időátállást követő napokban

A fenti tanulmány mellett sok egyéb kutatás is vizsgálta már ezt a kérdést, melyek az itt következő kiáltó tényeket találták:

 • Szívinfarktusok: Az 2012-es Alabama Egyetem tanulmánya azt mutatta ki, hogy a szívinfarktusok száma 10%-kal emelkedik az átállást követő hétfőn és kedden. Ezzel párhuzamosan 10%-kos csökkenést találtak a téli időre való átállást követő hétfőn és kedden.
 • Szívinfarktusok: Egy 2008-as svéd tanulmány azt találta, hogy a szívinfarktusra való esélyünk 3 héten át nagyobb a nyári időre való átállást követően, és ennek megfelelően alacsonyabb ősszel, mikor az órákat visszaállítjuk. 5%-kal nő az átállást követő hétfőn, és 10%-kal emelkedik kedden a szívinfarktusok előfordulása!
 • Öngyilkosságok: A férfiak körében az öngyilkosságok száma a nyári átállást követő első hétben megemelkedik. (Sleep and Biological Rhythms January 2008)
 • Autó balesetek: Az autó balesetek száma 8%-kal nő a nyári átállást követő első munkanapon, és az ittas vezetésből adódó halálos balesetek előfordulása az átállást követő első héten végig magasabb. Munkahelyi balesetek 5.7%-kal emelkednek ilyenkor, minek következtében  67.6%-kal több munkanapot veszítenek a munkáltatók sérülésből kifolyólag. (J Appl Psychol September 2009)
 • Termelékenység és Életminőség: Általános megfigyelés, hogy az emberek kevésbé kreatívok a nyári átállást követő napokban. Till Roenneberg, egy orosz kronobiológus az figyelte meg, hogy ez a változás egészen drasztikus, sőt az emberek csökkent életminőséget tapasztalnak ezekben a napokban, mindenféle betegségekre való hajlamuk megnövekszik, és egyszerűen rettentő fáradtak. (National Geographic News October 31, 2012)

 

Az alvás fontosabb, mint gondoljuk

Rövidtávú alvászavarok a következő problémákkal hozhatók összefüggésbe (WebMD) :

 • Emlékezet és észlelési gondok
 • Alacsonyabb teljesítmény képesség és figyelem
 • Munkahelyi balesetek
 • Autóbalesetek
 • Károsodott emberi kapcsolatok

 

A krónikus alvászavar még ennél is rosszabb, emelkedett vérnyomást, emelkedett pulzusszámot, vércsomósodást, és megnövekedett  szívinfarktusra való esélyét okoz. Rubin Naiman, klinikai pszichológus és alvás specialista azt mondja, hogy 6 óránál rövidebb, vagy 9 óránál hosszabb napi alvás kétszeresére növeli az anginára, koszorúér megbetegedésekre, szívinfarktusra és agyvérzésre való esélyt.

Talán ezeknek a kutatásoknak köszönhető, hogy idén az ünnepekre került az óraelőreállítás. Ezúttal remélhetőleg a “hétfők” kellemetlen eseményeit elkerülhetjük.  És ha odafigyelünk a következő pár dologra, akkor megelőzhetünk minden negtív hatást:

Martin Young, az Alabama Egyetem professzora a következő természetes praktikákat javasolja ahhoz, hogy a test átállását megtámogassuk:

 • Ideális esetben szoktattuk magunkat már az átállítást megelőzően,
 • Együnk tápláló reggelit
 • Menjünk ki a szabad levegőre a kora reggeli napra
 • Végezzünk testgyakorlatokat, könnyű sportot ezen időszakban