Nincsenek konkrétan ajánlott vagy tiltott pozíciók, inkább az alábbi szempontokat ajánljuk figyelemükbe álláskereséskor.

A legfontosabb, hogy a választott munka a cukorbeteget életvezetésében, diabéteszének egyensúlyban tartásában ne gátolja, és az is igen fontos, hogy a szövődmények kialakulásának kockázatát lehetőleg mérsékelje.

Ezenkívül fontos még, hogy a munka örömet okozzon, illetve ne okozzon nagymértékű stresszt, ne jelentsen komoly fizikai megterhelést.

További fontos szempont a látásromlás elkerülése.  A cukorbetegség a lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. Ezért nekik nem ajánljuk a váltott műszakban történő munkavégzést, a rendszeres éjszakai munkarendet, illetve a hirtelen változó fizikai igénybevétellel járó elfoglaltságokat.  Például a varrónő, órás, számítógépes szakember pozíciókat nem ajánljuk.

Inzulinnal kezeltek számára a fentieken túl nem tanácsos a nem eléggé higiénikus környezetben történő munkavégzés, hiszen az injekciózást és vércukor-ellenőrzés végzését körülményessé teheti.

Nem tanácsos  magasban vagy balesetveszélyes gépek igénybevételével történő munkavégzés. Nem ajánlhatók a végtagok potenciális sérülésével járó munkakörök.

Mégis milyen az ideális munkahely egy cukorbeteg számára?

Ezek elsősorban olyan munkakörök, amelyek döntően szellemi tevékenységgel kapcsolatosak (pl. könyvtári, utazásszervezési, logisztikai munkakörök), továbbá amelyek egyenletes, nem megterhelő fizikai igénybevétellel járnak (pl. a kereskedelem, az egészségügy egyes területei, óvónő, kertész).

Szerencsére a munkaerőpiac mára teret biztosít szinte minden elképzelhető foglalatosságnak. Például a Jooble oldalán több ezer szellemi munkát igénylő állást talál az érdeklődő.

Emellett természetesen az egyik legfontosabb szempont, hogy a cukorbetegek megfelelő életvitelt folytassanak, mivel kezelési elveket követő, jó értelemben véve „tervezett” életvezetésük az esetek túlnyomó többségében munkavégzésükben is előnyt jelenthet.