A szállítmányozásban a legtöbb ember csak kétféle munkát fedez fel. Az egyik a személyszállítás, amely során nagyon kell figyelni a sofőrnek, mert emberéletek múlnak rajta.

Aztán ott vannak még a kisebb vagy nagyobb teherautó vezetők. Ez így is van, de közöttük is létezik egy speciális kategória, mégpedig a veszélyes anyagok szállításával foglalkozóké. Ők azok, akiknek az ADR vizsga elengedhetetlen ahhoz, hogy dolgozhassanak. Ezek a veszélyes anyagok általában különböző gázok, amelyeket csak szállítanak vagy később a helyszínen fel is használnak.

ADR vizsga szükséges akkor is, ha valaki háztartásban használatos vegyszereket szállít vagy árul. Mivel ez egy olyan elfoglaltság, ha úgy vesszük, kötelesség, amely már feltételezi a munka meglétét, úgy alkották meg, hogy az ADR vizsga előtti tanfolyam egészen rövid, egynapos, a munka mellett végezhető továbbképzés legyen. A legtöbb ember meg is tudja csinálni.

Az ADR vizsga sikeres abszolválása ellenére egyáltalán nem bizonyos, hogy sikerek következnek. A veszélyes anyagok szállításánál figyelmesnek kell lenni, türelmesnek a többi autóval szemben. A legkisebb kilengés is, bosszankodás, türelmetlenség, dekoncentrálttá teheti a sofőrt. Az ADR vizsga ismeretanyagából is kiderül, hogy ez bizony nem egy játék. Annál lényegesebb, hogy van elévülési ideje, kétévenként meg kell újítani egy újabb vizsgával, hogy friss ismeretek birtokában a dolgozó még hatékonyabban, biztonságosabban folytathassa munkáját. A tananyag része az is, hogy felmérjék, milyen felelősségteljes a dolgozó, tisztában van-e azzal, hogy milyen veszélyes a munka, amelyet elvégez és, hogy ennek fényében megfelelően kezeli-e a helyzeteket.

Az ADR vizsga legfelsőbb szintje tanácsadó státusszal ruházza fel a szállításért felelős személyt, aki főleg a logisztika részében vállal szerepet. Viszont ő felelős a folyamatért, hogy az utasításai alapján az áru rendben megérkezzen egyik helyről a másikra. A gépezetben kisebb szerepet betöltő személyek, raktárosok, csomagolók, másfajta, alacsonyabb szintű ADR vizsgát tesznek.