Mit fogyasszunk?
Röviden összefoglalva tiszta élelmiszereket és tiszta vizet. Kicsit bővebben felsorolva azt mondhatjuk, hogy zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, teljes értékű gabonaőrleményt, olajokat, tiszta fehérjeforrást.

Mit ne?

A World Health Organization készített egy tanulmányt, amelyben 9 olyan ételt/élelmiszert jelölnek meg, amelyeket lehetőség szerint SOHA ne fogyasszunk. A legfőbb indoknak azt jelölte meg a kutatócsoport, hogy a szervezetbe kerülve gyulladást okoznak. Ezen hatást súlyosbító tényező, hogy sejtjeinkben elraktározódnak és rendkívül nehezen ürülnek ki. (Gondoljunk például a tartósítószerekre vagy a mesterséges anyagokra.)

A lista röviden:

1. Cukor
Gyulladást okozó anyag: a túlzott cukorbevitel fogszuvasodást, elhízást, gyulladást és krónikus betegségeket okoz.

2. Sütőolajok
Egy olyan étrend, amely rendkívül kiegyensúlyozatlan omega-6 és omega-3 zsírsavakban, elősegíti a gyulladás és a gyulladásos betegségek kialakulását (pl: szívbetegségek és rák).

3. Transz-zsírok
A feldolgozásból eredő transz- zsírsavak hírhedt negatív hatása az, hogy támogatják a gyulladást, az elhízást és az inzulinrezisztenciát, megalapozva egy sor degeneratív betegséget.

4. Tejtermékek
A világ népességének több mint 60%-a nem tudja megemészteni a tejet. Sőt, a kutatók úgy vélik, hogy a tej megemésztésére való képesség csecsemőkorhoz kötött. A pasztőrözött tej egyébként gyakori allergén is, és gyulladásos válaszokat válthat ki, mint pl.: gyomorpanaszok, székrekedés, hasmenés, bőrkiütés, akne, csalánkiütés és légzési nehézségek – az erre hajlamos embereknél.

5. Telepen tartott állat húsa
A kereskedelmi állatok takarmánya legtöbbször szójababból és kukoricából áll. Ez az étrend nagy mennyiségű gyulladást okozó omega-6 zsírsavakkal van tele, a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsav mennyisége viszont elenyésző. A szűk élettér miatt, ezekre az állatokra a felesleges testzsír is jellemző, ami a hús magas telített zsírtartalmát eredményezi. Azért, hogy az állatok gyorsabban növekedjenek és ne legyenek betegek, hormonokkal és antibiotikumokkal fecskendezik tele őket. Az eredmény olyan hús lesz, amit nem ajánlott elfogyasztani.

6. Vörös hús és feldolgozott hús
A Kaliforniai Egyetem San Diego School of Medicine kutatói megállapították, hogy a vörös hús egy olyan, Neu5Gc nevű molekulát tartalmaz, amely az emberi testben nincs jelen. A vegyület elfogyasztása után, a Neu5Gc molekula ellen antitestek termelődnek -ez az immunválasz krónikus gyulladásos állapotot eredményezhet.

7. Alkohol
A rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztásról már közismert, hogy irritációt és nyelőcső, gége gyulladást és a májzsugorodást okoz. Idővel, a krónikus gyulladás elősegíti a tumorok növekedését és az ismétlődő irritáció helyén rákos sejtek keletkeznek.

8. Finomított gabona
A finomított gabonaszemek mindenféle rosttól és B-vitamintól mentesek, összehasonlítva a csiszolatlan és finomítatlan gabonával, amelyben az aleuronréteg még érintetlen. A finomított cukor, és a finomított gabonafélék glikémiás indexe rendkívül magas. Folyamatos fogyasztása esetén egyébként egészséges embernél is, felgyorsíthatja a fellépő degeneratív betegségek lefolyását, mint a rák, koszorúér-betegség és a cukorbetegség.

9. Mesterséges élelmiszer-adalékanyagok
Néhány mesterséges élelmiszer-adalékanyag, mint az aszpartám és mononátrium-glutamát (MSG) gyulladásos válaszokat váltanak ki. Különösen fokozzák a rheumatoid arthritiszes betegek fájdalmait.