Miközben tulajdonságai sok szempontból hasonlítanak a több mézfajtához, rendelkezik egyedi jellemzőkkel is. Az egyik, hogy csak a manukaméz tartalmazza ilyen magas arányban a metilglioxal nevű kémiai vegyületet, mely antibakteriális hatásainak nagy részét adja. Természetesen nem minden egyes üveg manukaméz tartalmazza azonos arányban ezt az értékes anyagot. Hogy könnyebb legyen felismerni az igazán hatékony termékeket, az üvegen feltüntetett UMF-értéket figyeljük, ugyanis ez mutatja a méz metilglioxal tartalmát. Minél magasabb ez a szám, annál jobb eredményt remélhetünk a manukától!

Az Új-Zélandon őshonos manuka fa virágaiból származó méz jótékony hatásaival kapcsolatban a szakirodalom elég széles, hiszen már a 19. századtól kezdve zajlanak a kutatások ezzel a különleges mézfajtával kapcsolatban. A vizsgálatok eredményeit böngészve azt láthatjuk, hogy vágott vagy égési sérülések esetén igen jól véd a fertőzésektől, nagyszerűen sterilizál és hámosító hatásával elősegíti a gyorsabb, valamint a szebb, hegmentes gyógyulást. Jelentős sebkezelő képességei miatt, a manukamézet előszeretettel alkalmazza az állatgyógyászat is szerte a nagyvilágban.

Ennek a méznek a kórokozó ellenes hatása a bőrbetegségek kezelésében is figyelemreméltó. Az akné, a pikkelysömör és az ekcéma ellen is kifejti antibakteriális hatását, megszabadítja a bőfelszínt a fertőzést okozó baktériumoktól és egyben a gyulladásoktól is. Szembeszáll a kórokozókkal a szervezetben is. Azok az enzimek, melyek a legtöbb mézfajtát megakadályozzák az antibakteriális hatásuk érvényesítésében, a manukamézzel nem tudnak elbánni.

A láb- és körömgombát a manukaméz külső és belső alkalmazásával egyszerre érdemes kezelni a legjobb eredmény érdekében. Amikor a torokfájás vagy a megfázás első jeleit észleljük, a legjobb, ha rögtön beveszünk belőle egy-két kanállal. A kutatások szerint a manukaméz elvonja a környezetében lévő területekről a vizet, ezzel pedig megállíthatatlanul elpusztítja a kórokozókat, savas hatásával pedig megduplázza a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szembeni hatékonyságát. Még olyan fekélyekkel szemben is hatékony lehet, melyekkel egyéb kezelések nem képesek leszámolni.

Erőteljes vitalizáló tulajdonsága miatt évszázadok óta használják. Rendszeres napi fogyasztásával megnövelhetjük az energiaszintünket és ezzel nagyban javíthatjuk közérzetünket.

A manukamézet turmixokhoz keverve, pirítósra kenve vagy teához adva is fogyaszthatjuk.

manuka méz

A szervezetben könnyen hasznosul, gyorsan lebomlik, ha két étkezés között eszünk belőle, nem fog eltelíteni és szinte azonnal óriási energialöketet ad. Tiszta szénhidrátokat, glükózt és fruktózt tartalmaz, melyek a szervezet fő energiaforrásai.

Ha úgy érezzük, emésztésünkkel valami nincs rendben, puffadunk vagy hányingerünk van, fogyasszunk belőle bátran. Enyhíti az emésztési zavarokat, használhatjuk reflux, gyomorfekély és irritábilis bélszindróma esetén is. A legjobb, ha egy pohár forró vízbe vagy teába keverjük és azonnal érezhetjük a fájdalom csökkenését.

A legtöbb méztől eltérően a manukaméz hatékonyságát a fény és a hőmérséklet szinte egyáltalán nem tudja károsítani. Ugyanannyi értékes immunerősítő és antioxidáns tápanyaghoz juthatunk, ha forró italba keverjük, mintha önmagában, nyersen fogyasztjuk.