Minden weboldal tulajdonosnak érdeke, hogy a saját oldala a lehető legjobb helyen szerepeljen a keresők találati listájában. Minél előrébb kerül ugyanis egy weblap a sorban, annál nagyobb esély van arra, hogy a felhasználók rákattintnak, és ott valamilyen cselekvést hajtanak végre, például szolgáltatásokat vesznek igénybe vagy pedig termékeket vásárolnak.

A Google keresőoptimalizálás tekintetében nem ismer tréfát, amit már jó párszor bizonyított. Ha egy weboldalnak nem megfelelő a struktúrája, a tartalma, csak kevés kifelé és/vagy befelé mutató linkjei vannak, esetleg a kulcsszavak mennyisége, minősége nem felel meg az elvárásoknak, akkor a keresőóriás nagy eséllyel hátra fogja sorolni a rangsorban. A Google keresőoptimalizálási alapelvek figyelembevételével minősíti az oldalakat. Ez azt jelenti, hogy csak azokat tekinti a felhasználók számára értékesnek, amik kellőképpen optimalizáltak, és a folyamatosan megjelenő új trendeknek is megfelelnek.

Mik is pontosan ezek az alapelvek? Lényegében a Google keresőoptimalizálással kapcsolatos javaslatai, ajánlásai, amik mindenki számára elérhetők az interneten. Mielőtt a szakember nekilát a keresőoptimalizálásnak, általában alaposan szemügyre veszi a weboldal, és megnézi, hogy minden feltételnek eleget tesz-e. Lényegében ez nem más, mint a honlap ellenőrzés, ami egyfajta nulladik lépésnek is tekinthető.

A szakértőnek világos képet kell kapnia arról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a webhely, hiszen csak így találhatja meg a gyenge pontokat, amiken érdemes javítani a siker érdekében. A honlap ellenőrzés általában egy hosszabb folyamat, de ha egy nagy tapasztalattal rendelkező szakember van megbízva a munkával, akkor rövidebb idő alatt is elvégezhetők a szükséges vizsgálatok.

A felülvizsgálatot követően egy írásos anyag is készül, melyben a szakértő részletesen leírja az észrevételeit, javaslatait. A dokumentum elolvasását követően a weboldal tulajdonos eldöntheti, hogy igényt tart-e a további együttműködésre, vagy a honlap ellenőrzéssel lezártnak tekinti a közös munkát.