Vannak akik még nem jártak masszőrnél és olyanok is, akik rendszeresen, vagy alkalomszerűen masszíroztatják magukat, érdekes módon azonban, a masszázzsal kapcsolatban ugyanazok a tévhitek tartják magukat fent mindkét táborban.

Most 3 tévhitet veszünk górcső alá, amivel nem árt tisztában lenni:

– “A masszázs nem árthat.” Dehogynem. Rengeteg fajta masszázs létezik, és ahány ember, annyi test, annyi sajátos alkat és probléma. Ha a  masszőr nem ismeri a  vendége egészségi állapotát, vagy nem megfelelően képzett a tevékenységhez, sajnos okozhat kárt. Például idős embereknél előfordulhat csontritkulás ami, ha észrevétlen marad, akár csonttörtéssel is végződhet egy erősebb, nem megfelelő helyre gyakorolt nyomás által.

-“Akkor jó a masszázs, ha fáj.”  Sokszor előfordul, hogy a masszírozás átmeneti fájdalommal jár, ez többnyire normális. Viszont nem azt jelenti, hogy ha nem ordítasz a fájdalomtól, akkor nem hatékony a kezelés. Vannak kifejezetten fájdalommentes technikák és azt is fontos, hogy mindenkinek más a fájdalomküszöbe. A nők általában érzékenyebbek mint a férfiak, ugyanaz a mozdulat, ugyanarra a helyre, ugyanakkora nyomással az egyik embernél kiválthat erős fájdalomérzetet, míg a másik belealszik.

-“Mindenkit lehet masszírozni.” Nem, nem lehet. Fontos, hogy a masszőr ezt tudja, és kérdezze ki a hozzá fordulót mielőtt elkezdene kezelni, ez ugyanis az ő felelőssége. A betegek zömének fogalma sincs róla, hogy esetleg betegsége kontraindikált. Például szigorúan tilos daganatos betegeket masszírozni, mert lehetséges ugyan, hogy a masszás hatására pár napig  javul a közérzete,ugyanakkor a rákos sejtek nyirokrendszerbe való juttatása a masszázzsal további áttétekhez vezethet.

Kurucsai Márta

Ha szeretnéd magad továbbképezni, vagy egy profi masszázsra vágysz keress bátran!